Dečja kardiologija, Novosti, Pedijatrija

Šta predstavlja bol u grudima kod dece?

Dr sci. med. Karin Vasić

Verovatno da nema deteta koje se bar jednom nije požalilo na bol u grudima.  Najčešće se bolovi u grudima javljaju kod adolescenata – nešto češće kod devojčica, a veoma retko se žale deca mlađa od pet godina. Ipak, jedan broj dece se često žali na tegobe u grudima, što roditelje uvek zabrine.

Na sreću, bol u grudnom košu je veoma retko znak nekog ozbiljnog stanja. Međutim, roditelji se obično sete nekoga iz porodice, ili prijatelja koga je isto tako zabolelo u grudima, pa je završio u bolnici: ’’Sigurno je angina pektoris, ili nešto još gore’’.  Ali, to je potpuno pogrešno! Srce je ubedljivo najređi razlog bola u grudima kod dece!

Koji su najčešći uzroci bola u grudima kod dece?

Najčešće, bol je ‘mišićno-skeletnog’ porekla, dakle potiče od struktura grudnog koša, a ne od organa u grudnom košu. Istezanje nekog od mišića ili zglobova može biti praćeno veoma oštrim, probadajućim bolom koji traje više dana. Karakteristično je da se dete, čim bol prođe, vraća uobičajenim aktivnostima, kao da se ništa nije desilo. Za ovaj bol je karakteristično da se pogoršava kad izvršimo pritisak na grudni koš.

Druga velika grupa “proboda” u grudima kod dece se dešava na “nervnoj bazi”. Naime, primećeno je da tzv. emotivna deca češće doživljavaju bolove u grudima. Bol može da bude jedan od znakova konflikta u porodici ili u školi, o kojima dete neće da razgovara.

Čest uzrok bola u grudima je i upala jednjaka (ezofagitis). Kod neke dece se sadržaj želuca koji je kiseo vraća u jednjak i kiselina izaziva upalu praćenu bolom iza grudne kosti.

Kod odraslih je čest bol u grudima zbog slabijeg snabdevanja srčanog mišića krvlju korornarnim krvnim sudovima (angina pektoris). Ovakvi bolovi kod dece su prava retkost, ali mogu se ispoljiti u toku Kawasaki-jeve bolesti, ozbiljne aortne stenoze i urođenih anomalija koronarnih arterija.  Slično se dešava kod teških oboljenja srčanog mišića-kardiomiopatije, kada srce ne može da ispumpa dovoljno krvi, čak ni za sopstveno snabdevanje.

Deca razne senzacije u predelu srca mogu opisati kao bol. Na primer u situaciji kada se javi ubrzani rad srca (paroksizmalna tahikardija) ili aritmije (‘preskakanja’) dete će reći da ‘srce boli’.

Podaci o gubitku svesti (sinkopa), vrtoglavici, bolu u grudima (iza grudne kosti) tokom jakog fizičkog napora, osećajima preskakanja ili lupanja srca (palpitacijama), o ranijim kardiohirurškim intervencijama ili srčanim obolenjima ili iznenadnim smrtnim slučajevima u porodici mogu da nas upute na mogući srčani razlog za bol u grudnom košu kod deteta. U ovim situacijama roditelji zaista treba što hitnije da odvedu dete kod pedijatra-kardiologa radi neodložne dijagnostike i terapije.

Postoje i ‘ne-srčani’ razlozi za bol u grudnom košu:

  • Anemija srpastih ćelija
  • Pneumotoraks
  • Upala pluća
  • Napad astme
  • Tumori

Ove bolesti po pravilu imaju i neki dodatni simptom koji ukazuje na problem koji izaziva bol u grudima. I ova stanja zahtevaju neodložan tretman.

Bol u grudima kod dece nije redak i često je razlog za posetu pedijatru. Sve u svemu, preko 90% dece sa bolom u grudima ima neko bezazleno stanje koje nije u vezi sa srcem. Važno je u tim situacijama dete uveriti da je dobro i da neće imati srčani udar kao deka! Svakako kod sumnje na bolest srca, potrebno je dete hitno uputiti kod dečjeg kardiologa.

U našoj klinici, uz stručnost i dugogodišnje iskustvo dr Karin Vasić i premium dijagnostičku opremu, srce vašeg deteta će biti najbezbednije!

Zakažite pregled:

🏥 Poliklinika Inula Medic

☎️ 0184101706

📱 +381653101706

📱 +38164 2773414

📍 Slobodana Dimitrijevića 15a (nadomak Čairskog parka)

Related Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *