Ultrazvuk štitaste žlezde predstavlja dijagnostičku proceduru koja omogućava stručnjacima, poput radiologa ili subspecijalista endokrinologa, da detaljno posmatraju štitastu žlezdu, analizirajući njen oblik, veličinu, morfologiju; ali i strukturu vrata koja se nalazi u neposrednoj blizini žlezde.

Ultrazvuk štitaste žlezde nam omogućava da detaljno analiziramo štitastu žlezdu, paraštitaste žlezde i limfne žlezde vrata (mekih tkiva vrata).

Paraštitaste žlezde su obično nevidljive putem ultrazvuka, osim ako ne postoje patološke promene, u kojem slučaju postaju vidljive.

Ovaj pregled se takođe koristi za izvođenje minimalno invazivnih postupaka, poput biopsije iglom i aspiracije tečnosti, zahvaljujući mogućnosti snimanja u realnom vremenu.

Ultrazvuk štitaste žlezde se izvodi tako što pacijent oslobodi vrat od odeće i nakita. Pacijent može biti u ležećem položaju na preglednom stolu ili sedeti. Lekar će naneti ultrazvučni gel na regiju vrata kako bi poboljšao provodljivost ultrazvučnih talasa i eliminisao vazduh između kože vrata i sonde.Nakon pregleda, lekar će prezentovati nalaz pacijentu i detaljno ga objasniti.

Važno je napomenuti da ovaj pregled ne zahteva posebnu pripremu i potpuno je bezbolan i bezbedan, bez prisustva štetnog zračenja. Može se bezbedno izvoditi čak i kod trudnica i dojilja. Nakon pregleda, pacijent može nastaviti sa svojim svakodnevnim aktivnostima.

Ultrazvuk štitaste žlezde se preporučuje iz više razloga:

  • U slučaju uvećanja štitaste žlezde (struma ili gušavost), pojave čvorova, cisti…
  • Kod problema sa gutanjem i bolova u grlu koji traju duže vreme.
  • Kao preventivni pregled za pacijente sa genetskom predispozicijom za bolesti štitaste žlezde.
  • Za dijagnozu i praćenje bolesti povezanih sa štitastom žlezdom (npr. Hašimoto tireoiditis, hipotireoza, hipertireoza).
  • U slučaju nejasnih febrilnih stanja, naglog mršavljenja ili gojenja i poremećaja u laboratorijskim nalazima hormona štitaste žlezde i antitela.