Ultrazvuk kukova dece se često kombinuje sa kliničkim pregledom i zajedno predstavljaju najefikasniji način za rano otkrivanje potencijalnih razvojnih poremećaja kuka kod novorođenčadi.

U Poliklinici „Inula Medic,“ naglasak se stavlja na prevenciju i rano otkrivanje razvojnih poremećaja kukova kod beba. Ovi poremećaji su relativno česti.

Preporučuje se da se prvi ultrazvučni pregled kukova obavi već u porodilištu. Ukoliko to nije moguće, pregled se zakazuje tokom prvog meseca života bebe, a potrebno je uraditi i drugi kontrolni pregled do šestog meseca pre nego što beba počne da sedi.

Rana dijagnoza razvojnih poremećaja kuka omogućava brži početak adekvatne terapije, s kraćim trajanjem terapije i boljim rezultatima. Poremećaji u razvoju kukova mogu varirati od blažih do ozbiljnijih, ali rano otkrivanje i tretman su ključni za sprečavanje ozbiljnijih komplikacija.

Ultrazvučni pregled kukova se obavlja tako što se beba stavi u ležeći položaj, prvo na jedan bok, a zatim na drugi, s nogama blago savijenim u kolenima.

Na regiju kuka se nanosi specijalni gel, zagrejan kako bi bio prijatan za bebu, a zatim se koristi ultrazvučna sonda za posmatranje struktura kuka.

Važno je napomenuti da je ovaj pregled potpuno bezbolan i siguran za bebe. Nakon pregleda, lekar će koristeći međunarodno prihvaćenu Graf-ovu klasifikaciju odrediti kategoriju razvoja kuka (od I do IV) i planirati dalje korake, uključujući potencijalnu terapiju i termine sledećih kontrola.

U Poliklinici „Inula Medic,“ posvećeni smo pružanju najbolje moguće usluge i brige za naše najmlađe pacijente, rano otkrivanje i tretman razvojnih poremećaja kukova kako bismo obezbedili njihov zdrav razvoj.