Dečija imunologija sa alergologijom je subspecijalistička grana pedijatrije koja se bavi proučavanjem imunološkog sistema, kako njegovo zdravo funkcionisanje, tako i u slučajevima kada imunološki odgovor organizma dovodi do alergijskih reakcija (npr na supstance kao što su polen, prašina, hrana, ili lekovi), autoimunih oboljenja gde imuni sistem iz nepoznatih razloga napada sopstvene ćelije i tkiva, ili imunodeficijencije.

Nažalost, alergijske reakcije su vrlo česte kod dece, a statistički podaci pokazuju da se broj dece sa alergijama povećava iz godine u godinu. Alergije su nepredvidive i svako dete može da ih razvije, ali su češće ukoliko postoji pozitivna porodična anamneza. Zato, mi u Inula Medic-u veliku pažnju posvećujemo dečijoj imunologiji.

Pregled kod imunologa obuhvata razgovor sa detetom i roditeljima, temeljito uzetu anamnezu, fizički pregled,  specifične testove kako bi se utvrdila priroda i uzrok imunološkog poremećaja. Ovaj pregled traje oko 30 minuta, s tim da može trajati i duže u slučaju dodatnog ispitivanja ili konsultacije.

Važno je istaći da je pregled kod imunologa bezbolan, a malim pacijentima nije potrebna nikakva posebna priprema pre dolaska na pregled.

Kada je potrebno javiti se imunologu?

  • Alergijske reakcije: Ako su prisutni neki od simptoma kao što su: svrab, kijanje, curenje nosa, osip, oticanje, problemi sa disanjem; a nakon izlaganja alergenima kao što su polen, konzumacija određene vrste hrane, kućna prašina, kućni ljubimci, lekovi ili ujed insekta.
  • Ponavljajuće infekcije respiratornog sistema (npr. Hronični sinusitis)
  • Poteškoće u disanju, kašalj i gušenje
  • Atopijski dermatitis (ekcem) ili kontaktni dermatitis
  • Autoimune bolesti (lupus, reumatoidni artritis, dijabetes tip I, sistemski eritemski lupus)
  • Hronične bolesti: Ako je postavljena dijagnoza neke od hroničnih bolesti kao što su celiakija ili inflamatorne bolesti creva (npr. Kronova bolest)
  • Ako Vaše dete ima genetsku predispoziciju za autoimune bolesti ili drugih oblika poremećaja imunološkog sistema

U našoj poliklinici možete obaviti:

  • Laboratorijske analize: krva slika, kompletna biohemija, imunoglobulini, prisustvo pojedinih antitela ili autoantitela
  • Alergo testovi: kožni (prick) alergo testovi na standardne inhalacione alergene (polen, trava, drveće, ambrozija, dlaka psa, dlaka mačke, grinje, kućna prašina, gljivice-buđ) ili alergo testovi iz krvi (inhalacioni alergeni, nutritivni alergeni, alergeni mleka I glutena)

Pregled obuhvata:

Anamneza – razgovor sa detetom i roditeljima o trenutnim tegobama, prethodnim bolestima, porodičnoj anamnezi, vakcinacijama. Ako postoji lekar će takođe izvršiti uvid u prethodnu medicinsku dokumentaciju.

Fizikalni pregled – opšti fizikalni pregled sa posebnom pažnjom na limfne čvorove, kožu, sluzokožu.

Laboratorijske analize (po nalogu lekara) krva slika, kompletna biohemija, imunoglobulini, prisustvo pojedinih antitela ili autoantitela

Alergo testovi (po nalogu lekara)

Savet i preporuku za dalje lečenje (ukoliko postoji potreba) i predlog o eventualnoj dodatnoj dijagnostici.

Potencijalni rizici:

Rizik od pregleda kod imunologa obično nisu visoki, i u većini slučajeva, korist od postavljanja tačne dijagnoze i pružanja odgovarajuće terapije prevazilaze potencijalne rizike.

Međutim, kao i kod svakog pregleda, postoje određeni potencijalni rizici kao što su alergijske reakcije na testove, oštećenje kože, ili pak emocionalni stres i aksioznost pacijenta.

Priprema:

Nije potrebna posebna priprema za ovaj pregled. Napravite spisak simptoma koji se javljaju kod Vašeg deteta, hronične bolesti, ranije alergijske reakcije, prethodne dijagnoze, operacije, terapije, vitamini i suplementi koje dete trenutno uzima, kalendar imunizacije.

Na pregled treba obavezno poneti prethodnu medicinsku dokumentaciju ako postoji.