U Poliklinici „Inula Medic,“ ultrazvuk abdomena se obavlja u sklopu preventivnih – sistematskih pregleda, ali i na preporuku lekara, posebno u slučaju akutnih bolova u stomaku.

Ovaj neinvazivan i bezbolan pregled omogućava nam dublji uvid u strukturu unutarnjih organa trbušne šupljine i pomaže u dijagnostikovanju različitih stanja.

Najčešće se ultrazvuk abdomena indikuje kada pacijent ima hronične bolove u stomaku, probadanje, osećaj nadimanja, težine u stomako, mučninu, gubitak apetita, hronični umor ili gubitak telesne težine.

Ovaj pregled nam omogućava da identifikujemo različite patološke promene, uključujući različite promene na jetri, promene na  žučnim putevima, prisustvo cista, kalkuloze (kamenje) u žučnoj kesi ili bubregu, zapaljenje žučne kese, prisustvo polipa u mokraćnoj bešici, suženje ili proširenje lumena trbušne aorte…

Da bismo osigurali najtačnije rezultate ovog pregleda, pacijent se priprema za pregled nekoliko dana unapred. To uključuje izbegavanje hrane koja može izazvati nadimanje, kao što su grašak, pasulj, kupus i uzimanje tableta simetikon-a( npr. Espumisan) kako biste se oslobodili gasova.

Dan pre pregleda, pacijent treba da uzme 3 puta po 2 tablete Simetikon-a od 40mg (npr. Espumisan…). Na dan pregleda, potrebno je ne jesti ništa 5-6 sati pre pregleda, ne konzumirati kafu i cigarete, i popiti 2-3 čaše obične (negazirane) vode sat vremena pre pregleda, uz uzdržavanje od mokrenja do završetka pregleda.

Ultrazvučni pregled abdomena se obavlja pomoću ultrazvučnog aparata koji emituje visokofrekventne zvučne talase putem ultrazvučne sonde. Ovi talasi prolaze kroz tkiva i tečnosti u telu i, zavisno o gustine tih tkiva, odražavaju se natrag do sonde, stvarajući detaljne slike organa.

Pregled traje oko 30 minuta i obično se izvodi dok je pacijent ležeći na leđima. Lekar može povremeno zatražiti od pacijenta da duboko udahne ili zadrži dah, a ponekad može biti potrebno da se pacijent okrene na levi ili desni bok kako bi se bolje pregledale određene regije.

Važno je napomenuti da je ultrazvuk abdomena bezbolan, bezbedan i neškodljiv za zdravlje pacijenta. Ovaj pregled omogućava brzu dijagnozu i pravovremenu negu, čime se obezbeđuje bolja kontrola nad zdravstvenim stanjem i potrebna terapija kad god je to potrebno.