Akupunktura je drevna metoda kineske tradicionalne medicine. Ova terapija koristi aplikaciju tankih igala od nerđujućeg čelika koje se umeću u tačno određene tačke na telu (akupunkturne tačke) kako bi se stimulisali energetski kanali ili meridijani i postigla ravnoteža u telu.

Akupunktura je u našoj zemlji priznata Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i jedna je od metoda komplementarne medicine.

Osnovni princip akupunkture se temelji na verovanju da postoji vitalna energija ili „qi“ koja teče kroz meridijane u telu.

Bolesti i poremećaji se smatraju neravnotežom ili blokadom ove energije, a akupunktura se koristi kako bi se ponovo uspostavila ravnoteža i promovisalo zdravlje.

Svaki tretman akupunkturom je prilagođen individualnim potrebama pacijenta. Terapeut obavlja procenu pacijentovih simptoma i potreba kako bi odredio koje akupunkturne tačke treba stimulisati.

Postupak je obično bezbolan ili izaziva minimalnu nelagodnost. Pacijenti se uglavnom osećaju opušteno tokom tretmana.

Akupunktura se često koristi za olakšavanje različitih stanja kao što su hronični bol, anksioznost, depresija, migrene, nesanica, problemi sa varenjem, alergije i mnoge druge zdravstvene probleme.

Akupunktura se smatra relativno sigurnom procedurom kada se izvodi od strane obučenog i licenciranog akupunkturiste. Međutim, kao i kod svakog medicinskog tretmana, mogu se javiti nuspojave poput crvenila na mestu uboda, blage modrice ili privremenog osećaja vrtoglavice.

Važno je da tretman izvodi kvalifikovani stručnjak.