Ultrazvučni pregled testisa predstavlja brzu, bezbolnu i neinvazivnu dijagnostičku proceduru koja se koristi za prikazivanje strukture testisa, pasemenika (epididimisa), i kompletnog sadržaja mošnica (skrotuma), uključujući krvne sudove i vezivno tkivo.

Ovaj pregled je posebno koristan za:

  • Praćenje izgleda i strukture muških polnih žlezda.
  • Otkrivanje eventualnih patoloških promena, cista, zapaljenja ili tumorskih masa.

Ultrazvuk testisa je preporučljiv u sledećim situacijama:

  • Redovno, kao deo godišnjih sistematskih pregleda kod muškaraca.
  • Kod pojave bilo kakvih simptoma u području testisa, kao što su bol, crvenilo, otok, uvećanje ili prisustvo čvorića.
  • Nakon povreda genitalne regije.

Prilikom ultrazvučnog pregleda testisa, lekar će obraćati pažnju na različite aspekte, uključujući prisustvo i izgled tumora, promene u tkivu testisa, prisustvo infekcija ili cista, kao i druge abnormalnosti.

Sam postupak izvođenja ultrazvučnog pregleda testisa se obavlja dok pacijent leži na leđima. Lekar specijalista prelazi ultrazvučnom sondom preko površine mošnica uz upotrebu ultrazvučnog gela radi boljeg kontakta.

Ova procedura je bezbolna i neškodljiva, a ne zahteva posebnu pripremu. Jedini potencijalno neprijatan trenutak može biti tokom nanošenja hladnijeg gela za ultrazvuk na osetljivo područje.

Tokom pregleda, lekar će usmeno objasniti, a nakon pregleda, pacijent će dobiti pisani izveštaj lekara koji će sadržavati relevantne informacije o pregledu.

Važno je napomenuti da je ova dijagnostička metoda brza, bezbolna i neinvazivna, a može se primenjivati i kod dece i novorođenčadi. Ne zahteva posebnu pripremu, a trajanje pregleda obično iznosi oko 20 minuta.