Blog

Kada se javiti pedijatru – reumatologu?

bol u zglobovima kod dece

BOL U ZGLOBOVIMA KOD DECE

Uzroci bolova u zglobovima u dečjem uzrastu mogu biti razliciti, obzirom da mogu predstavljati deo kliničke prezentacije različitih bolesti i patoloških stanja.  Zbog toga je jako bitno da roditelji obrate pažnju na to kada se bolovi javljaju, tačnije u kom dobu dana i koliko dugo traju; da li prestaju spontano ili nakon primene antiinflamatornih lekova; da li je pojavi zglobnih tegoba prethodila infekcija ili trauma i da li postoji porodična pojava sličnih tegoba. 

Odgovori na ova pitanja usmeravaju pedijatra – reumatologa u kom će pravcu proširiti dalje ispitivanje uzroka nastanka zglobnih tegoba. Ukoliko se bolovi javljaju dominantno u popodnevnim satima, traju kratko, umerenog su intenziteta i spontano prestaju najčešće su posledica mehaničkog karaktera i nastaju kao posledica benignih ortopedskih stanja i same konstitucije pacijenta. Lečenje nije potrebno, savetuje se sprovođenje fizikalnih procedura za jačanje tonusa muskulature.

Prolazni sinovitis kuka je jedno od čestih bolnih stanja kod dece uzrasta od 3-10 godina. Karakteriše se jakim bolovima u preponi, otežanim hodanjem koji nastaju naglo kod prethodno potpuno zdravog deteta i bez podataka o traumi. Fizikalni pregled otkriva ograničene pokrete u jednom zglobu kuka, ređe u oba. Radiološki nalaz i laboratorijske analize su u granicama normale. Uz mirovanje i antiinflamatornu terapiju tegobe nestaju nakon par dana.

Ukoliko se bolovi javljaju noću, bude pacijenta iz sna i uz to je prisutan niz konstitucionalnih simptoma (febrilnost, gubitak telesne težine) onda treba razmišljati o ozbiljnim kliničkim manifestacijama maligne bolesti. Ukoliko imamo febrilnog pacijenta sa monoartritisom koji je nastao akutno, a zglob je crven, otečen i topao svakako treba razmišljati i o septičnom artritisu. 

Zbog mogućeg ireverzibilnog oštećenja zgloba važno je odmah učiniti dijagnostičku punkciju i što pre započeti primenu antibiotske terapije. Bitno je utvrditi da li je zglobnim tegobama prethodila infekcija, obzirom da veliku grupu predstavljaju i reaktivni artritisi, uglavnom nastali nakon infekcija digestivnog ili urogenitalnog trakta koji imaju dobar terapijski odgovor na nesteroidne antireumatike i dobru  prognozu. 

Poststreptokokni reaktivni artritis pripada grupi reaktivnih artritisa,  ali  obično je nemigratornog  karaktera. Dijagnoza se postavlja na osnovu anamnestičkog podatka o prethodnoj infekciji gornjeg respiratornog trakta.  

Kada se artritis javi kod deteta pre 16.godine života i traje najmanje 6 nedelja ispunjeni su kriterijumi za dijagnozu juvenilnog idiopatskog artrtisa (JIA), koje  predstavlja najčešće hronično zapaljensko reumatološko oboljenje dečjeg uzrasta, od koga oboli svako hiljadito dete, ali prava incidenca bolesti još uvek nije poznata. Karakteriše ga jutarnji karakter zglobnih tegoba sa dominantnom jutarnjom ukočenošću, koja se tokom dana smanjuje. JIA ne predstavlja jednu jedinstvenu bolest već heterogenu grupu inflamatornih oboljenja, koje imaju specifičnu polnu, uzrastnu i genetsku predispoziciju, različite kliničke karakteristike, tok i prognozu bolesti. Poznavanje pojedinačnih fenotipskih karakteristika, genetskih i seroloških specifičnosti svakog od JIA podtipa je omogućila razvoj specifičnih dijagnostičkih i terapijskih algoritama čime je izmenjen koncept lečenja čime se sprečava nastanak destrukcije zglobnih struktura i invaliditeta, omogućava unapredjenje kvaliteta života obolelih i poboljšava prognoza ishoda bolesti.

Savet roditeljima je da prate svoje dete, da daju odgovor na ključna pitanja vezano za karakter prisutnih bolova i prateće simptome kako bi olakšali pedijatru – reumatologu dalju dijagnostiku i lečenje.

Zakažite pregled kod ass. dr Dragane Lazarević već danas:

🏥 Poliklinika Inula Medic
☎️ 0184101706
📱 +381653101706
📱 +381642773414
📍 Slobodana Dimitrijevića 15a (nadomak Čairskog parka)

Related Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *