Blog

Sigurnost za bebu i mamu – fetalna ehokardiografija

Trudnoća je posebno lepo vreme za svaku ženu i njenu porodicu, ali i izvor strahova vezanih za zdravlje bebe.

Fetalna ehokardiografija na sredini trudnoće omogućava trudnicama da brige odagnaju i da se u miru pripremaju za najvažniju ulogu. 

Fetalna ehokardiografija je neinvazivna dijagnostička metoda koja se izvodi tokom trudnoće da bi se procenio položaj, veličina, struktura, funkcija i ritam srca nerođene bebe.

Za razliku od pregleda bebinog srca tokom rutinskog ultrazvučnog pregleda trudnice, fetalni ehokardiogram daje detaljniju procenu fetalnog srca od strane dečijeg kardiologa.

Koja je korist fetalne ehokardiografije?

Jedna od prednosti fetalne ehokardiografije je prenatalna dijagnoza urođenih srčanih mana. To omogućava da prilikom porođaja medicinski tim bude spreman i bebi organizuje brži pristup medicinskoj intervenciji nakon rođenja.

Kome je potreban ehokardiogram fetusa?

Pored ekspertskog ultrazvučnog pregleda koji obavljaju ginekolozi preporuke su da svaka trudnica odradi preventivni pregled fetalne ehokardiografije. Pojedine trudnice su u većem riziku da rode bebu sa urođenom srčanom bolešću. 

Najčešće indikacije za fetalnu ehokardiografiju su sledeće:

  • Sumnja na postojanje abnormalnosti srca fetusa postavljena tokom rutinskog ginekološkog ultrazvučnog pregleda trudnice,
  • Porodična anamneza o postojanju urođene srčane mane (kod roditelja ili rođaka prvog kolena)
  • Insulin-zavisni dijabetes, Sjogrenov sindrom ili Lupus trudnice 

Abnormalan ritam ili broj otkucaja srca fetusa

  • Anomalije drugih organskih sistema
  • Feto-fetalna transfuzija
  • Izlaganje lekovima u ranoj trudnoći npr. pojedini antiepileptici, antibiotici, antiinflamatorni lekovi poput ibuprofena; antidepresivi su poznati teratogeni.
  • Rubela majke tokom trudnoce
  • Hidrops fetalis
  • Sumnja na hromozomske abnormalnosti koje su često udružene sa urođenim srčanim manama (trizomija 13, 18 ili 21 hromozoma (Down-ov sindrom)
  • Ultrazvučni nalaz nuhalne translucence tokom skrininga u prvom trimestru

Da li fetalna ehokardiografija ima neka ogranicenja?

Važno je napomenuti da čak i u slučaju normalnog fetalnog ehokardiograma, ova metoda ima izvesna ograničenja, jer je cirkulacija krvi u plodu drugačija nego što je to posle rođenja. Neka ograničenja uključuju nemogućnost isključenja malih rupa (poput atrijalnih ili ventrikularnih septalnih defekta), abnormalnosti plućnih vena, manje nepravilnosti zalistaka (uključujući bikuspidnu aortnu valvulu) i koarktacija aorte. Uprkos ovim ograničenjima, normalan fetalni ehokardiogram u velikoj meri osigurava odsustvo ozbiljnijih strukturnih srčanih bolesti.

Ukoliko se tokom trudnoce detektuje složeno srčano oboljenje kod nerođene bebe, preporučuje se porođaj u tercijarnoj bolnici kako bi se bebi pružila neophodna podrška nakon porođaja

Šta pacijent mora znati da bi se pripremio za fetalni ehokardiogram?

Procedura se radi između 18 i 25. nedelje pa do kraja trudnoće. Obavlja se pomoću ultrazvučne sonde, transabdominalnim putem (preko stomaka trudnice).

Najčešće se fetalni ehokardiogram izvodi u drugom trimestru, tj. u periodu od 22-24 nedelje gestacije (5 ½ do 6 meseci). 

Pregled uglavnom traje 30-45 minuta, i za ovo vreme se ultrazvukom procenjuje veličina, položaj, struktura i funkcija srca. Takođe se određuje srčani ritam. Na kraju detaljnog pregleda najčešće možemo da utvrdimo da li postoji problem sa srcem vaše bebe. Tada možemo da razgovaramo o vašim mogućnostima za dodatnu negu.

Uživajte u svakom danu trudnoće i bezbrižni dočekajte najvažniju ulogu.

 Zakažite pregled već danas:

🏥 Poliklinika Inula Medic
☎️ 0184101706
📱 +381653101706
📱 +381642773414
📍 Slobodana Dimitrijevića 15a (nadomak Čairskog parka)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *