Blog

Kako pomoći detetu koje se guši?

Sitne igračke ili predmeti koje mališani stavljaju u usta krivi su za čak trećinu smrti mlađih od 14 godina. 

Deca, naročito uzrasta od 1 do 5 godina, često stavljaju predmete u usta. Ovo je normalan deo načina na koji ona istražuju svet. Najčešće se desi da se deca zagrcnu korom hleba, parčetom jabuke, kikirikijem, kokicama, bombonama, pa se savetuje roditeljima da prate kako dete jede i izbegavaju da im daju bombone.  

Neki mali predmeti, poput lego kockica, metalni novac, klikera, perli i alkalnih baterija za igračke, taman su ‘odgovarajuće’ veličine da se zaglave u detetov disajni put i izazovu ugušenje. Najbolji način da se to izbegne je da se mali predmeti poput navedenih čuvaju van dohvata vašeg deteta. Bez obzira na to koliko ste pažljivi, vaše dete se može ugušiti stranim predmetom. 

Pedijatri su zato napravili ‘spisak’ pravila o postupanju protiv slučajnog gušenja. 

U većini slučajeva ćete vi ili neko drugi videti kako vaše dete guta predmet koji izaziva gušenje. Kad primetite da je detetu nešto zapelo u ustima pokušajte da ga navedete da se nakašlje, jer je kašalj prirodni način da se izbaci strano telo. Položaj u trenutku kad strano telo još ne smeta nije važan, dete će se instinktivno postaviti kako treba. Ako vaše dete glasno kašlje, podstaknite ga da nastavi sa kašljanjem kako bi podstaklo izbacivanje stranog tela. Ako kašalj vašeg deteta nije efikasan (tih je ili ne može pravilno da udiše), odmah dozovite nekog u pomoć i obratite pažnju na to da li je dete još uvek pri svesti. Ako je dete još pri svesti, ali ono ili ne kašlje ili njegov kašalj nije efikasan, pratite naredna uputstva.

Saveti za pomaganje detetu pri svesti koje se guši 

Ako se strano telo već zaglavilo i prekinulo disanje, bilo bi najbolje da neko odmah pozove hitnu pomoć, ali dete za to vreme nikako ne smete ostaviti samo, već počnite da mu pružate pomoć. 

Uhvatite dete (ovo se odnosi na decu mlađu i stariju od 1 godine) za donju vilicu i položite ga preko svog kolena. Drugom slobodnom rukom udarite dete dlanom pet puta između lopatica. Glava je okrenuta naniže, tako da predmet ispadne, a ne da se vrati u grlo. Ako možete videti predmet, pokušajte da ga uklonite, u suprtonom ne opipavajte na slepo ili više puta prstima. Stvari biste mogli pogoršati tako što ćete predmet gurnuti dublje i otežati uklanjanje. 

Posle pet udaraca dlanom, ako predmet nije ispao, a vaša beba ili dete su i dalje pri svesti, odojčadima mlađim od 1 godine dajte potiske u grudi. Ovo će stvoriti veštački kašalj, povećavajući pritisak u grudima i pomažući u pomeranju predmeta. Ovo se sprovodi tako što položite bebu licem prema gore dok je položena duž vaše butine. Pronađite grudnu kost i stavite 2 prsta u sredinu. Dajte 5 oštrih potiska u grudima, pritiskajući grudnu kost za oko trećinu dubine grudnog koša. 

Za decu stariju od 1 godine, ukoliko udarci u leđa ne uspeju da izbace predmet morate preduzeti takozvani Hajmlihov zahvat. On se obavlja tako što je jedna šaka savijena u pesnicu, sa palcem u ostalim prstima, dok je druga šaka obuhvata tako da je palac okrenut ka grudnoj kosti. Šake treba položiti negde između pupka i rebara. Zahvat se obavlja tako što se tako stisnute šake uz pritisak energično okrenu polukružno tj. šake se kreću u pravcu prema unutra i prema gore. Tako se izvrši pritisak na grudni koš, izbaci se vazduh i oslobode disajni putevi. Ponovite do 5 puta. Tu tehniku treba smenjivati sa tehnikom udarca u leđa. Pozvati hitnu pomoć ukoliko dete ne uspe izbaciti predmet. Nastavite ovaj ciklus postupaka dok ne stigne pomoć. Čak i ako je predmet izašao, potražite medicinsku pomoć. Deo predmeta je možda zaostao, ili je vaše dete možda povređeno postupkom.

Dete bez svesti koje se guši 

Ako dete izgubi svest, treba ga položiti na leđa i povesti računa o tome da su mu disajni putevi slobodni i da nema ništa u ustima. Potom pozvati hitnu pomoć. Ne ostavljajte dete samo. Otvorite usta detetu. Ako je predmet dobro vidljiv i možete ga lako uhvatiti, uklonite ga. U očekivanju hitne pomoći treba detetu dati veštačko disanje: jedan udisaj svakih tri do pet sekundi ili u odsustvu pulsa, dva udisaja, praćenih sa trideset kompresija grudnog koša (srčane masaže). Tako raditi sve dok ne dođe hitna pomoć. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *