Blog

Inula Medic

Inula Medic

Ime koje nosimo simbolizuje naše uverenje da čovekovo zdravlje zahteva usklađenost sa prirodom oličenu u sloganu “Zdravlje ne dolazi samo od sebe – njime se moramo baviti i zalivati ga brižno kao osetljivu biljku”.
Stara latinska poslovica kaže: „Medicus curat, natura sanat.” – Doktor pomaže, priroda leči.

Iz tog razloga naša poliklinika nosi ime jednog cveta, poznatog u narodu i kao beli oman, ivanjsko zelje, ili na latinskom Inula helenium. INULA raste na čistim, vlažnim, travnatim terenima, na livadama, kraj reka i potoka, do 1000 m nadmorske visine.

Njeno prirodno stanište je jugoistočna Evropa, kojoj pripadaju i naši krajevi. Ima lep cvet i tanke elegantne izdužene latice, nežne žute boje, koje podsećaju na suncokret jer pripadaju istoj porodici – Asteracee.

Njena izuzetna lekovitost širokog spektra je poznata, deluje protivupalno, sekretolitički – pomaže i pospešuje izbacivanje šlajma i smiruje kašalj, protiv glista i parazita, antiseptično i antibakterijski – protiv gljivica, stimuliše varenje, poboljšava cirkulaciju.

Upotrebljava se kod bronhitisa, astme, za razređivanje gustog bronhijalnog sekreta kada olakšava iskašljavanje. Preporučuje se rekovalescentima kao efikasno sredstvo za toniziranje organizma i poboljšanje apetita, te kao sredstvo za oporavak mišića i zarastanje kostiju posle preloma. Usitnjeno korenje belog omana se dodaje u ulje i uspešno koristi kod koprivnjače i rana.

Još je Hipokrat upotrebu omana preporučivao kod bolesti materice. U srednjem veku, omanovo vino je važilo kao univerzalni lek protiv svih vrsta zaraznih bolesti.

U helenskoj mitologiji Jelena Trojanska u ruci drži cvet inule, dok je prema drugoj legendi, omanov cvet izrastao iz vode gde su pale Helenine suze. U Keltskoj mitologiji je smatran svetom biljkom, dok mu se u hrišćanskoj simbolici pripisuje osobina čišćenja od greha.

Najzastupljeniji lekoviti sastojak je inulin. Takođe sadrži i laktone gorkog ukusa, triterpene, fitosterole, saponine, sluzi, smole i etarsko ulje bogato kamforom, alantolaktonima i alantolom. Svi ovi sastojci doprinose detoksikaciji, tako da se upotreba preporučuje i u preventivne svrhe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *