Blog

Nicanje prvih zubića

Nicanje prvih zubića je važna faza u razvoju svakog deteta, ali može biti izazovna kako za bebe, tako i za roditelje. Taj proces, poznat i kao denticija, počinje između 4. i 7. meseca života, i obično traje do treće godine. Iako je ovo normalan deo rasta, simptomi koje bebe doživljavaju mogu varirati od blagog osećaja nelagodnosti do izraženih bolova i nervoze.

Pre nego što se fokusiramo na to kako možete pomoći svojoj bebi, važno je prepoznati simptome nicanja zubića.
Pojačano balavljenje: Bebe često pojačano balave tokom nicanja zubića. To je prirodna reakcija organizma i može izazvati iritaciju kože oko usana.

Nervoza i plačljivost: Bol u desnima čini bebe nervoznim i razdražljivim, posebno noću.

Odbijanje hrane: Zbog bolova u desnima, beba može privremeno izgubiti interes za hranu, posebno čvrstu.

Češanje desni: Bebe često stavljaju ruke ili predmete u usta kako bi ublažile pritisak u desnima.

Blago povišena temperatura: Ponekad se može javiti blago povišena temperatura (do 38°C), ali ako je viša, uzrok je verovatno nešto drugo, pa se treba obratiti lekaru.

Kako olakšati nicanje zubića

  • Jedan od najjednostavnijih načina da smirite bol kod bebe je blago masiranje desni. Čistim prstom ili hladnom kašičicom lagano masirajte desni. Hladnoća pomaže da se smanji otok i umiri bol, dok masaža ublažava pritisak.
  • Glodalice su specijalno dizajnirane da olakšaju nicanje zubića. Potražite one koje su napravljene od sigurnih materijala i mogu se ohladiti u frižideru. Hladne glodalice mogu pružiti trenutno olakšanje bebama jer smanjuju iritaciju desni.
  • Još jedan dobar trik je da u frižider stavite čistu vlažnu krpicu, a zatim je date bebi da žvaće. 
  • Ako je vaša beba već počela da jede čvrstu hranu, davanje komadića hladnog voća ili povrća može biti korisno. Vodite računa da su komadi dovoljno veliki da se beba ne može zagrcnuti, i da ih stalno nadzirete.
  • Postoje gelovi koji su specijalno napravljeni za ublažavanje bolova kod nicanja zubića. Ipak, pre upotrebe bilo kakvih lekova ili gelova, obavezno se konsultujte sa pedijatrom kako biste bili sigurni da je bezbedno za vašu bebu.

Kada posetiti lekara?

Iako su blagi simptomi nicanja zubića normalni, postoje situacije kada je potrebno obratiti se lekaru:

  • Ako vaša beba ima visoku temperaturu (iznad 38°C).
  • Ako beba pokazuje znake jakih bolova koje ne možete ublažiti.
  • Ako primetite znakove infekcije u ustima, kao što su crvenilo, oticanje ili gnoj.

Nicanje zubića može biti naporno za bebu i roditelje, ali uz odgovarajuću negu i pažnju, ovaj period može proći lakše. Pratite svoju bebu, primenjujte ove savete i ne zaboravite da se posavetujete sa lekarom ako primetite bilo kakve komplikacije, kako biste bili sigurni da je sve u redu.

Zakažite pregled već danas:

🏥 Poliklinika Inula Medic
☎️ 0184101706
📱 +381653101706
📱 +381642773414
📍 Slobodana Dimitrijevića 15a (nadomak Čairskog parka)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *